Wiki suomi keskustelu

wiki suomi  keskustelu

Tsemppikerho Tsemppikerhossa kannustetaan toisia painonpudotukseen. Klinikalla Klinikalla kysellään hoito-ohjeita tuttujen ja tuntemattomien pöpöjen nujertamiseksi. Naistentaudit Askarruttaako jokin gynekologinen kysymys? Täällä voit jutella kondyloomasta, e-pillereistä, papasta ja monesta muusta anonyymisti ja avoimesti. Lemmikit Lemmikit herättävät suuria tunteita: Cushingin tauti vierailija , Sisustus Tarvitsetko vinkkejä verhojen ripustuksessa vai oletko mestari järjestämään taulut seinälle?

Kysy tai anna vinkkejä sisustuksen ongelmiin. Rottinki ulkona vierailija , Kodinhoito Kodinhoidon kiemurat suoriksi: Millainen on laadukas pussilakana? Rakentaminen ja remontointi Tiedätkö kuinka sokkeli raudoitetaan vai osuuko vasara aina peukaloon?

Kysy tai anna vinkkejä rakentamiseen ja remontointiin liittyvissä pulmissa. Suihkuseinä, kulma ja sadesuihku vierailija , Säästöpossu Kerätään tietoa taloudenpidosta ja budjetista. Miten sama raha saadaan riittämään enempään? Kestoleivinpaperi vierailija , Piha ja puutarha Viherpeukalot ovat perehtyneet huonekasveihin, puutarhaan ja kasvimaan hoitoon niin kodin sisällä, parvekkeella kuin punaisen tuvan pihamaallakin. Hajoaako teillä muillakin Fiskarsin rikkaruohonpoistajia? Aloitteva puutarhuristi , Tietotekniikka Keskustelua ja ohjeita kotisivujentekoon, kuvankäsittelyyn, oheislaitteisiin ja kaikkeen tietotekniikkaa sivuavaan Viestiketjuja: Niksit ja vinkit Tällä palstalla esitellään parhaat oivallukset: Miten asioita voidaan tehdä luovasti eri tavalla kuin on totuttu?

Sokerimuurahaisten karkoitus tapio niemi , Askartelu ja käsityöt Käsityöt on keskustelupalsta kaikille nypläämisestä ja nikkaroinnista innostuneille kodin sisustajille. Kristallipallo Kristallipallon keskusteluilla on pitkät perinteet yleisissä henkimaailman asioissa. Henkisten uskomusten ja harrastusten terveysvaikutukset Outoko , Unien tulkinta Täällä paneudutaan unien ja muiden enteiden tulkintaan.

Hullu uni vierailija , Tähtimerkit Mitkä horoskooppimerkit sopivat yhteen? Mikä on kiinalainen merkkisi? Merkkien salat paljastetaan täällä. Yliluonnolliset ilmiöt Olit sitten skeptikko, mystikko tai maagikko tänne olet aina tervetullut keskustelemaan niin paranormaaleista ilmiöistä ja rajatiedosta kuin taiasta ja totuudestakin. Päiväkoti vierailija , Vaihtoehtoiset hoitomuodot Vaihtoehtoiset hoitomuodot kirvoittavat keskustelua ja mielipiteitä. Kerro omat kokemuksesi Viestiketjuja: Hiustenlähtö ja DHT Dasor , Ennustukset Ennustaja, selvänäkijä tai meedio - pyynnöt ja vastaukset löydät tältä palstalta.

Karhunen Karhunen , Ennustusten vaihdot Ennustusten vaihtoa Viestiketjuja: Lyhyt täsmä Kristallinsydän , Kanava Täällä voit pyytää tai antaa kanavointeja, katselmuksia entisistä elämistä, energianvälitystä, aurankatsomista tai vaikka parantamista.

Harrastukset Urheilu, tanssi, soittotunnit, kirjastoretket. Perheen lapsilla riittäisi tekemistä, mutta mitä mikin maksaa ja kuka kakrut kuskaa? Kirjeenvaihto vierailija , Täällä jännätään raskaustestien tuloksia ja keskustellaan lisääntymisen perusteista: Ei kannata Suomessa hankkia lapsia vierailija , Odotusaika Tällä palstalla ihmetellään ja ihastellaan kasvavaa mahaa.

Kerro odotusajastasi ja kysele muiden kokemuksia! Voiko alussa olevan raskauden nähdä ulospäin? Vauvan hoito Konkreettiset neuvot ovat tarpeen kun vauva itkee öisin tai maitoa ei tule.

Esikoistaan hoivaava tai kokeneempikin vanhempi voi saada palstalta korvaamatonta apua. Ei kannata Suomessa lapsia hankkia Kanui , Lapsettomuus Lapsettomuus on yhä useampien ongelma. Vaihda ajatuksia hoidoista ja ratkaisuista. Kuuluuko hedelmätön mies jättää? Herran jestas , Vanhempana Täällä keskustellaan vanhemman roolista yleensä.

Miten teillä isän ja äidin roolit eroavat ja miten omat vanhempanne aikoinaan jakoivat kotityöt? Kasvatus Onko lapsen kurittaminen oikein? Mikä on sopiva viikkoraha? Miten saada lapsi kiinnostumaan muustakin kuin tietokonepeleistä? Minkä ikäisenä sait vielä piiskaa? Koululaiset Esiopetus, peruskoulu, Steiner, Montessori Tänne ovat tervetulleita niin lasten vanhemmat kuin opettajatkin.

Erityislapset Erityislapsen huoltajan elämään mahtuu niin rikastuttavia kokemuksia kuin vaikeuksiakin, jotka voit jakaa muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Erityislapsen kotiopetus Vanha Ope , Yksinhuoltajuus ja uusperheet Oli yksinhuoltajuutesi tietoisesti valittua tai ei, täällä huomaat, että yksinhuoltajia on paljon ja samat ongelmat koskettavat monia. Isovanhemmat Onko isovanhemmuus vain auringonpaistetta vai liittyykö siihen myös paljon vastuuta ja asioita, joista haluaisit keskustella muiden isovanhempien kanssa?

Mistä löytäisin eläkkeelle tekemistä vierailija , Lastentaudit Allergiat ja nuhakuumeet, vatsataudit ja yökastelut. Täällä vanhemmat voivat vaihtaa tietämystään lastensa vaivoista. Julkkisjuorut Täällä ihmetellään ja ihastellaan hyväntahtoisesti julkkisten värikästä elämää.

Muistathan noudattaa hyvää tapaa ja lakeja, jotta keskusteluilmapiiri säilyy asiallisena ja miellyttävänä. Leffa- ja tv-friikit Leffa- ja tv-friikit keskustelevat niin valkokankaiden viimeaikaisista villityksistä kuin tv-sarjojen juonenkäänteistäkin.

Lemmen viemää Sturm der liebe 2 Taletatius , Musiikki Ihmisille, jotka elävät musiikille. Kuka menee Kasmirin keikalle La Runopuu Anna runosuonen sykkiä ja vuodata sydämesi säkeet muiden iloksi! Urho Kekkosta presidenttinä seuranneen Mauno Koiviston kanta Nato-jäsenyyttä kohtaan on ollut negatiivinen. Ylen vuonna tekemässä haastattelussa hän totesi vastustavansa jäsenyyttä, sillä ei nähnyt Suomen olevan uhattuna siten, että tarvittaisiin uusia turvallisuuspoliittisia ratkaisuja.

Koiviston seuraaja Martti Ahtisaari on Nato-jäsenyyden selvin kannattaja Suomen presidenteistä. Ahtisaaren seuraaja Tarja Halonen on puhunut Suomen liittoutumattomana pysymisen puolesta. Vuoden uudenvuodenpuheessa hän vetosi kansan enemmistön mielipiteeseen liittoutumattomana pysymisestä ja korosti hyviä naapurisuhteita uskottavan puolustuksen perustana.

Halosen jälkeen presidentin virkaan noussut Sauli Niinistö on kannattanut Nato-jäsenyyden pitämistä avoimena mahdollisuutena, ja on esittänyt, että mahdollisesta jäsenyydestä järjestettäisiin EU -jäsenyyden tapaan kansanäänestys ennen jäsenyyden hakemista. Kokoomuksen periaateohjelma ei puhu suoranaisesti Nato-jäsenyydestä tai kansainvälisestä turvallisuuspolitiikasta.

Puolue on myös kannattanut kansanäänestyksen järjestämistä Nato-hakemuksesta. Suomen Keskustan vuoden puolueohjelma toteaa Suomen puolustavan itsenäisyyttään ensisijaisesti itse. Puolue edellyttää kansan enemmistön tukea uusiin turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin. Puolue edellyttää lisäksi kansanäänestyksen järjestämistä Nato-jäsenyydestä.

Lännen median vuonna teettämässä kyselyssä keskustalaisista 58 prosenttia vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä vain seitsemän prosentin kannattaessa jäsenyyttä. Perussuomalaiset kannattaa puolueen turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa Suomen harjoittaman liittoutumattomuuspolitiikan jatkamista, sillä se näkee liittoutumisen pienentävän Suomen poliittista liikkumavaraa turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Puolue vetoaa muun muassa Nato-jäsenyyden kustannuksiin, jäsenyyden mukanaan tuomiin velvoitteisiin ja jäsenyyden mahdollisiin maanpuolustustahtoa heikentäviin tekijöihin.

Tästä huolimatta puolue toteaa pitävänsä Nato-jäsenyyden hakemisen avoimena mahdollisuutena ja kannattaen jäsenyyden edut ja haitat summaavan selvityksen teettämistä.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolueen eduskuntavaaliohjelma puoltaa turvallisuuspolitiikan jatkamista nykyisellä linjalla.

Puolue haluaisi purkaa sotilasliitot, edistää aseistariisuntaa ja Yhdistyneiden kansakuntien periaatteiden kunnioittamiseen perustuvaa maailmanrauhaa.

Tilanteen olennaisesti muuttuessa puolue esittää kansanäänestyksen järjestämistä mahdollisesta sotilasliittoon liittymisestä. Nato-jäsenyyttä on kannattanut [32] Suomessa esimerkiksi jäsenen [33] Suomen Atlantti-Seura.

Järjestö on julkaissut vuosien varrella useita Nato-selvityksiä ja järjestänyt erilaisia Natoon ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviä tilaisuuksia. Atlantti-Seura on perustellut Nato-jäsenyyttä sen tarjoamalla yhteisellä puolustuksella, joka estäisi Suomeen kohdistuvan sotilaallisen painostuksen ja pienentäisi hyökkäyksen mahdollisuutta. Järjestön mukaan Nato-jäsenyys antaisi suomalaiselle aseteollisuudelle kilpailuetuja, kun se esimerkiksi saisi käyttöönsä Nato-maiden käyttöön rajoitettuja asiakirjoja ja standardeja.

Atlantti-Seuran mukaan Suomi voisi Nato-maana säilyttää myös nykymuotoisen asevelvollisuusarmeijan , sillä Nato-maat säilyttävät täyden kansallisen itsemääräämisoikeiden. Suomen Nato-jäsenyyttä ovat vastustaneet etenkin eritaustaiset suomalaiset rauhanjärjestöt, kuten Sadankomitea , [35] Suomen rauhanpuolustajat [36] ja Rauhanliitto.

Järjestö ovat vedonneet myös Suomen kansan enemmistöön, joka on eri mielipidemittauksissa pääasiassa vastustanut sotilasliittoon liittymistä. Järjestö on vastustanut jäsenyyttä myös, koska sen vastustama aseteollisuus hyötyy jäsenyydestä. Elinkeinoelämän valtuuskunnan vuosina — teettämissä Nato-kyselytutkimuksissa vastaajien kanta on pysynyt likimain samana suurimman osan vastustaessa Nato-jäsenyyttä.

Vuoden talvella toteutetussa tutkimuksessa oli havaittavissa tosin jonkinasteinen mielipiteen muutos Nato-myönteisempään suuntaan, sillä jäsenyyttä kannattavien ja siitä epävarmojen luvut kasvoivat useilla prosenttiyksiköillä edellisten neljän vuoden lukuihin nähden.

Kannatusluvut eivät toisaalta olleet poikkeuksellisia, sillä kyselyn tulokset olivat samansuuntaisia vuosina ja Perinteisesti kannatusluvut liikkuivat tutkimuksessa noin 20 prosentissa, epävarmojen muodostaessa noin 25—30 prosenttia vastaajista. Vastustajat muodostivat tutkimuksessa yleisimmin noin puolet vastaajista. Tutkimuksen virhemarginaali oli 2—3 prosenttia suuntaansa. Ylen vuoden tutkimuksen mukaan Nato-jäsenyyden kannatus nousisi 35 prosenttiin, jos Suomen naapurimaa Ruotsi liittyisi puolustusliittoon.

Vastaajista 47 prosenttia sanoi tosin vastustavansa Suomen jäsenyyttä, vaikka Ruotsi liittyisi. Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kaikissa puolueissa tukijoita olisi enemmän kuin vastustajia. Upseeriliiton vuonna teettämässä kyselyssä 55 prosenttia liiton jäsenistä kannatti Nato-jäsenyyttä.

Sotilasarvoltaan ylempien henkilöiden Nato-jäsenyyskanta oli positiivisempi alempien arvojen henkilöihin verrattuna. Muut annetut vaihtoehdot olivat sotilaallinen liittoutumattomuus ja sotilasliitto Ruotsin kanssa.

Niillä mailla, joilla oli hyvät suhteet Venäjään ennen Nato-jäsenyyttä, on yhä. Tohtori Jukka Tarkan mukaan Venäjä on ärhennellyt ennemmin maiden valmistellessa liittymistä Natoon, ei niinkään Nato-liitoksen jälkeen, koska Venäjän ei kannata muistuttaa epäonnistumisestaan. Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith sanoi, että Suomen kannattaa liittyä Natoon, jos se haluaa turvatakuut Venäjää vastaan. Venäjän olisi näet järjetöntä haasta paljon vahvempi Nato. Sen sijaan ei-Nato-maihin Venäjä voisi kohdistaa sotilastoimia, kuten Ukrainaan, vaikka Suomen riski onkin pienempi.

Sotatieteiden tohtori, kapteeni Jarno Limnéllin mukaan Venäjän hyökkäyskynnys sotilaallisesti liittoutuneeseen Suomeen olisi korkeampi kuin nyky-Suomeen, ja Venäjällä on sekä "kyky" että "tahtoa" hyökätä, kuten Georgian sota osoittaa. Historiallisesti liittoutumattomuutta tai puolueettomuutta ei sodissa kunnioitettu tai jätetty sotatoimien ulkopuolelle.

Poliittisen historian dosentti Erkki Vasara arvioi, että koska Nato- ja EU-maat ovat pitkälti samat, Naton joutuminen konfliktiin Venäjän kanssa veisi todennäköisesti Suomen mukaan kriisiin riippumatta siitä, onko Suomi Naton jäsen vai ei.

Venäjän motiivi iskuihin voisi olla vaikuttaminen poliittiseen päätöksentekoon, liikkumavapauden estäminen tai harhautus. Se saattaisi esimerkiksi vallata Ahvenanmaan saaria rajoittaakseen lentoliikennettä ja estää Natoa puolustamasta Viroa kunnolla. Suomi ei ehkä uskaltaisi edes puolustautua. Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjän turvallisuuspolitiikan emeritusprofessori Alpo Juntunen sanoi, että Suomi voisi puolustaa vain osaa Etelä-Suomesta ja sielläkin Venäjä lamauttaisi puolustuksen nopeasti, yksittäiset joukko-osastot tunneissa.

Juntusen mukaan informaatioyhteiskunnan aikana massa-armeijalla ei enää pärjää. Suomen keskeisin uhkakuva on yllättäen alkava ja nopeasti loppuun viety hyökkäys maa-, meri- ja ilmavoimien, maahanlaskujen ja rannikoille tunkeutumisten voimin. Olennaista on se, kuinka nopeasti kansainvälinen yhteisö reagoi hyökkäykseen, missä voi amiraali, puolustusvoimien ex-komentaja Jan Klenbergin mukaan kestää parikin viikkoa. Tuorein huolenaihe ovat lähialuiden taktiset ohjukset, joilla voidaan ampua satojen kilojen tavanomaisia kärkiä vastustajan puolustustahdon murtamiseksi.

Pienellä maalla ei ole mitään keinoja torjua tällaista. Hyökkäyksen ehkäisemiseksi ennalta tulisi hyökkääjälle luoda pelote siitä, että hyökkäys johtaa varmasti sotaan.

Varmin ja selkein ratkaisu olisi Klenbergin mukaan liittyminen Naton jäseneksi. Vaihtoehtoisessa ratkaisussa tarvittaisiin uudet valmiusjoukot toistuvine kertausharjoituksineen ja mm. Jäsenyysvalmennusohjelmassa Membership Action Plan.

Intensiivikeskustelu liittymisestä käynnissä Intensified Dialogue. Selvittää maakohtaista toimintasuunnitelmaa liittymiseksi Individual Partnership Action Plan.

Suomen poliittinen järjestelmä -verkkokirja blogs. Mutkikas tie Naton luo yle. Isäntämaasopimus ei vie Suomea milliäkään lähemmäs Natoa yle. Naton isän­tä­maa­so­pi­mus tarkoittaa so­ti­la­syk­si­köi­den avustamista kaleva.

: Wiki suomi keskustelu

ANIME GIRL PORNO NURU MASSAGE MALMÖ Seksiä lappeenranta suomi oulu
Wiki suomi keskustelu Tissien väliin paneminen ilus vitt
SEKSITRE NAITU VITTU 240
wiki suomi  keskustelu

Wiki suomi keskustelu -

Tärkeimmiksi kieltäytymisen syiksi ilmoitettiin epävarmuus tuotteiden turvallisuudesta ihmisravinnoksi sekä pelko kontaminaatiostajoka olisi väitetysti saattanut johtaa siihen, että EY-maat olisivat torjuneet tuontielintarvikkeet Sambiasta. Capitol Broadcasting Company, Inc. Wikipedia® on Wikimedia Foundationin rekisteröimä tavaramerkki. Suomalaisten Nato-kannat ennallaan — epävarmojen osuus kasvanut yle. Mikäli keskustelu on ajautunut pois alkuperäisen otsikon aiheesta, keskustelun voi jakaa uudella otsikolla. Euroopan-markkinoille myyneet tuottajat valitsivat mieluummin GM-vapaasta Pohjois-Brasiliasta kuin Yhdysvalloista peräisin olevia soijapapuja raaka-aineekseen. Kannatusluvut eivät toisaalta olleet poikkeuksellisia, sillä kyselyn tulokset olivat samansuuntaisia vuosina ja Elämänkatsomus Pohdi ja perustele, ihmettele ja ihastele eri elämänkatsomuksia avoimesti ja suvaitsevasti. CHIA Hpop Analyysissä todisteita kuvamanipulaatiosta löytyi kaikista kahdeksasta tutkimuksesta. Myöhemmin kuitenkin osoitettiin, että geenejä siirtyy myös ei-GM-villikasveista toisiin myös aivan eri lajien välillä. Muissa hankkeissa Wikimedia Commons. Muissa hankkeissa MediaWiki Meta-Wiki.

Itsenäisen Suomen ensimmäinen väliaikainen asevelvollisuuslaki vuodelta ei sisältänyt vakaumuksen suojaa koskevia säännöksiä. Aseeton palvelus on sallittu vuodesta , tutkimuslautakunta arvioi kieltäytyjien vakaumista vuosina Vuodesta alkaen hakijan ei tarvitse eritellä uskonnollista tai eettistä vakaumustaan. Tutkijalautakunnalla oli tapana kysyä itsepuolustuksesta, mihin kieltäytyjät vastasivat, että nyrkkitappelua ja sotatilannetta ei voi rinnastaa toisiinsa.

Erik Schüller piti Vanhalla ylioppilastalolla puheen, jossa hän avoimesti yllytti tutkijalautakunnan hylkäämiä hakijoita kieltäytymään edelleen. Kun Schüller haastettiin oikeuteen, kansanliike toisti hänen rikostaan ja levitti monisteita joilla yllytettiin ihmisiä kieltäytymään aseista. Liikkeen jäseniä tuomittiin vankilaan, mutta Kekkonen armahti heidät.

Useat Puolustusvoimien kalustohankinnat ovat herättäneet arvostelua. Näihin ovat kuuluneet Rauma-luokan ohjusveneet , NHkuljetushelikopterit , ilmatyynyalus Tuuli ja jopa palkanmaksuun tarkoitettu SAP-järjestelmä. Tammikuussa Ruotsin puolustusvoimien komentaja sanoi, että Ruotsi pystyisi puolustautumaan enintään viikon ajan rajoitettuakin hyökkäystä vastaan. Maan puolustusministeri piti tätä hyvänä uutisena, koska se osoitti tilanteen olevan samalla tasolla kuin naapurimaissa Suomi, Norja, Tanska.

Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjän turvallisuuspolitiikan emeritusprofessori Alpo Juntusen mukaan Suomi voisi puolustaa vain osaa Etelä-Suomesta ja sielläkin Venäjä lamauttaisi puolustuksen nopeasti, yksittäiset joukko-osastot tunneissa.

Juntusen mukaan informaatioyhteiskunnan aikana massa-armeijalla ei enää pärjää. Dosentti Markku Salomaan mielestä Venäjä voisi hyökätessään tuhota Suomen operatiiviset joukot kaukovaikutteisilla asejärjestelmillä todennäköisesti jo perustamisalueillaan tai viimeistään keskitysmarsseilla, eivätkä ne ehtisi itse taistelutehtäviin lainkaan. MTV Uutisten vuonna teettämän kyselyn mukaan 78 prosenttia suomalaisista ei usko Suomen selviytyvän yksin mahdollisessa aseellisessa hyökkäyksessä.

Jussi Niinistön toimiessa puolustusvaliokunnan puheenjohtajana eduskuntavaalikaudella moni suomalainen kenraali tuli Niinistön mukaan yksityisissä yhteyksissä puhumaan pienen tehokkaan ammattiarmeijan tarpeellisuudesta ja varusmiesten tarpeettomuudesta.

Ensimmäiset suomalaiset naiset lähtivät rauhanturvaajiksi joulukuussa ja ensimmäiset naisalokkaat puolestaan astuivat palvelukseen lokakuussa Vastustajien mukaan naisten armeijaan pääsy ei myöskään edistä tasa-arvoa, koska armeija on hierarkinen ja patriarkaalinen järjestelmä, jossa naisten ei ole mahdollista saada tasa-arvoista kohtelua.

Lisäksi vedottiin käytännön ongelmiin, jotka voivat liittyä raskauteen, äitiyteen, lastenhoitoon ja hygieniaan sekä naisten asepalveluksesta aiheutuviin kustannuksiin. Vuonna Varusmies-lehdessä kerrottiin sukupuolisuhteista armeijassa. Palvelusohjesäännön mukaan kasarmialueella ja palveluksessa huomiota tai pahennusta herättävät julkiset hellyydenosoitukset ja sukupuolinen kanssakäyminen on kiellettyä. Puolustusvoimauudistus valmistui vuoden lopulla. Uudistuksen tavoitteena oli saattaa puolustusvoimien koko, toiminta ja resurssit tasapainoon ja varmistaa, että puolustusvoimat kykenee täyttämään tehtävänsä.

Esimerkiksi Kauhavan Lentosotakoulun lakkauttamisen vastustuksesta tuli kansanliike. Vuonna parlamentaarinen selvitysryhmä arvioi, että Puolustusvoimat tarvitsee tulevaisuudessa lisää rahaa, ja alettiin keskustella suljettujen varuskuntien uudelleen avaamisesta. Valtiontalouden tarkastusvirasto on huomauttanut Puolustusvoimia siitä, että se on jatkanut talousarviolain vastaisesti vanhentuneiden valtuuksien käyttöaikaa. Aamulehden toimittaja Taneli Koposen mukaan puolustusbudjetista on käytetty vuosien aikana alkoholiin kaikkiaan 2,3 miljoonaa euroa.

Aamulehden tekemän pistokokeen perusteella alkoholin hankintaperusteeksi on riittänyt esimerkiksi komentajien varastojen täydentäminen, kenraalien ja kommodorin saaristokierros Utössa sekä it-tarkastajan käynti.

Puolustusvoimat on lokakuusta alkaen estänyt toimittaja Taneli Koposen pääsyn pääesikuntaan kuitteja tutkimaan. Pääesikunta on vedonnut lakiin puolustusvoimista, jonka mukaan vierailulupaa ei myönnetä, jos on "perusteltua syytä epäillä hakijan vaarantavan puolustusvoimien toimintaa tai alueella olevien turvallisuutta". Koposen mielestä todellinen syy "porttikieltoon" liittyy hänen aiempaan työhönsä, jossa hän on tarkastellut Puolustusvoimien rahankäyttöä kriittisessä valossa.

Puolustusvoimien tapaa säilyttää ja käsitellä räjähteitä on arvosteltu huonosti järjestetyksi, ja asiasta on tehty kantelu vuonna Vastauksena kanteluun eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt totesi armeijan laiminlyöneen turvallisuussääntöjä räjähteiden varastoinnissa. Vuonna Puolustusvoimat joutui maksamaan korvauksia varusmiehille, jotka loukkaantuivat ampumaharjoituksessa.

Kansalaisjärjestöjen Ohi on -kampanjan väki keräsi vuonna nimiä kansalaisaloitteeseen , jossa ehdotetaan asevelvollisuudesta luopumista.

Puolustusvoimat lisäsi tiedotustaan asevelvollisuudesta vuoden kutsuntojen alla, jolloin Ohi on -kampanja oli myös valmistautumassa kannatusäänien keräämiseen kansalaisaloitteeseensa. Muun muassa silloisten sotilasläänien komentajat kirjoittivat lehtien yleisönosastoille asevelvollisuuden eduista. Vaikka kirjoitukset julkaistiin mielipide- ja vierailijapalstoilla, ne eivät komentaja Pertti Laatikaisen mukaan kuitenkaan olleet mielipidekirjoituksia vaan viranomaisen faktaviestintää.

Ohi on -kampanjassa toimineen opettaja Arno Kotron mukaan Puolustusvoimien virallinen uutislehti Ruotuväki sensuroi Kotron asevelvollisuuskriittisiä näkemyksiä. Vuonna Puolustusvoimat aloitti kampanjan kouluissa tehdäkseen armeijan tutuksi jo yläasteella. Tiainen on kurssin käytyään sanojensa mukaan ymmärtänyt, miksi Suomessa ollaan niin yhtä mieltä maanpuolustukseen liittyvistä kysymyksistä.

Valtiosihteeri Risto Volasen mielestä armeija ja poliisi ovat karanneet Suomessa hallituksen valvonnasta, ja maanpuolustuskurssit ja muu kokonaismaanpuolustuksen järjestelmä on valjastettu sotilasjohdon markkinointitarkoituksiin. Michael Halilan mukaan sotilaallisen diskurssin totalisoiva ja normatiivinen luonne näkyy suomalaisissa asevelvollisuutta käsittelevissä julkaisuissa. Halilan mielestä julkaisuja kirjoittavissa selvitysryhmissä mukana toimiva Puolustusvoimien henkilöstö ottaa suvereenin auktoriteettiaseman määritellä todellisuutta, mikä herättää epäilyksiä selvitysryhmien itsenäisestä ja puolueettomasta toiminnasta.

Myöhemmin kuitenkin osoitettiin, että geenejä siirtyy myös ei-GM-villikasveista toisiin myös aivan eri lajien välillä. Nature Biotechnology -lehden päätoimittajat kirjoittivat vuonna , että vain häviävän pienessä osassa geenimuuntelua koskevista tutkimuksista on väitteitä terveysvaaroista, mutta kritiikitön, sensaatiohakuinen lehdistö on kohissut näistä, vaikka tutkimukset olisivat miten virheellisiä tahansa.

Yleensä ei myöskään ole mielekästä tutkia geenimuuntelun turvallisuutta, koska yksittäisen lajikkeen turvallisuus riippuu ensisijaisesti muusta kuin siitä, onko se tuotettu geenimuuntelulla vai perinteisemmillä jalostuskeinoilla. Brittiläinen geneetikko Árpád Pusztai julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan rotille syötetty muuntogeeninen peruna aiheutti vakavia vaurioita rottien immuunijärjestelmälle ja vähensi elinten kasvua.

Esimerkiksi koeryhmissä oli liian vähän rottia, jotta niistä olisi voitu saada mielekästä, tilastollisesti merkitsevää dataa. GM-ruokintakokeet jyrsijöillä osoittavat, että edes ihmisen päivittäistä saantoa sata kertaa suuremmilla annoksilla jyrsijöillä ei havaittu haittavaikutuksia. Koe-eläinten ja vertailuryhmän välille ei koitunut mitään biologisesti olennaisia eroja.

Gilles-Éric Séralinin tutkimusryhmä Caenin yliopistossa Ranskassa on New Scientist -lehden mukaan pitkään vastustanut geenimuuntelua. Muut tutkijat ovat pitäneet ala-arvoisina ryhmän tutkimuksia muun muassa Roundup -torjunta-aineen ja maissin haitallisuudesta terveydelle. Riippumattomat tiedejärjestöt ovat tyrmänneet Séralinin kohutun tutkimuksen, muun muassa Euroopan elintarvikevirasto EFSA , [57] Ranskan HCB ja kansallinen ruokaturvallisuusvirasto, Flanderin biotekniikkainstituutti, [58] Tanskan tekninen yliopisto, Australian ja Uuden-Seelannin ruokavirasto.

Federico Infascellin Napolin yliopistossa johtaman laboratorion tutkimuksia siteerattiin laajalti GM-vastaisilla verkkosivuilla. Tutkimuksissa väitettiin, että kun vuohikutuille syötettiin GM-soijaa, siirtogeenin fragmentteja päätyisi kutun maitoon. Nature raportoi, että tutkimus herätti epäilyjä dataväärennöksestä. Esimerkiksi elektroforeesigeelikuvat näyttävät siltä, että niistä olisi poistettu osia, ja eri tutkimuksissa näyttää olevan saman kuvan kopioita, vaikka kuvatekstien mukaan kyse on eri tutkimuksista.

Biolääketieteellisen palvelun analyysi näytti vahvistavan kuvien manipulaation ja uudelleenkäytön. Napolin yliopisto käynnisti asiasta selvityksen, ja selvitysryhmän vetäjä kertoi ryhmän löytäneen tutkimuksista tahallista datan vääristelyä. Infascelli väitti oman asiantuntijansa olevan päinvastaista mieltä muttei suostunut Naturen haastatteluun asiasta. Biolääketieteellisen palvelun johtaja Enrico Bucci julkaisi Analyysissä todisteita kuvamanipulaatiosta löytyi kaikista kahdeksasta tutkimuksesta.

Infascellin laboratorion papereita on aiemminkin syytetty kuvamanipulaatiosta. Satokasveja voidaan mahdollisesti muunnella geneettisesti niin, että niistä saadaan suurempia satoja kehitysmaiden heikoissa olosuhteissa.

Koe tehtiin alueella, jossa maissikoisa on yleinen tuholainen. Espanjassa vastaavassa kokeessa geenimaissin sato oli seitsemän prosenttia suurempi kuin muuntelemattoman viljelmän. Jos viljelyskasvin geenejä muunnellaan, niin että se saa paremman vastustuskyvyn tuholaisia vastaan, säästetään tuholaismyrkkyjen ruiskutuksissa.

Tämä johtaa energian säästämiseen, sillä ruiskutusten vähentyessä myös polttoaineen kulutus vähenee. Bt-puuvillan käyttöönotto vähensi hyönteismyrkkyjen käyttöä miljoonaa kilogrammaa. Kun maata ei kynnetä, eroosio vähenee voimakkaasti. Lisäksi maahan sitoutuu enemmän hiiltä , jota vapautuu kyntämisen yhteydessä. Vuonna hiilidioksidipäästöt vähenivät tästä syystä kahdeksan miljoona tonnia. EASAC arvostelee sitä, että EU rajoittaa geenimuuntelua niin paljon, että sen mahdollisuuksia vähentää kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä ei hyödynnetä riittävästi.

Nature-lehdessä julkaistu 20 vuotta ja 2 miljoonaa neliökilometriä kattanut tutkimus osoitti, että geenimuunnellut kasvilajikkeet tuottavat suuria ympäristöhyötyjä, jotka kattavat myös ympäröiviä ei-GM-viljelmiä. Vuonna viljeltiin 66 miljoonalla hehtaarilla kasveja, jotka tuottavat ihmisille vaarattomia mutta tuholaisille haitallisia toksiineja.

Vuonna käyttöön tullut Bt-puuvilla on puolittanut tuholaismyrkkyjen käytön. Tämä myös lisää tuholaisten luontaisten vihollisten määrää.

Southamptonin yliopiston ekologian professori Guy Poppy katsoo, että tutkimuksen valtava mittakaava lopettaa keskustelun aiheesta. Aiemmin tieteilijöitä oli epäilty ja väitetty, että muut tuholaiset voisivat lisääntyä. Nyt ensi kerran osoitettiin myös ympäröivien ei-GM-peltojen hyötyvän. Kalaöljyjen hyöty ihmisen terveydelle on luonut kovan paineen kalakantojen riittävyydelle, minkä vuoksi on haluttu löytää vaihtoehtoisia EPA- ja DHA-öljyjen lähteitä.

Marraskuussa julkaistiin The Plant Journalissa ympäristön kannalta kestäviin ratkaisuihin tähtäävän Rothamsted Researchin tutkimus: Professori Johnathan Napier sanoo kasvin voivan parantaa sekä ympäristöä että ihmisten terveyttä. Viljelyskasviin siirretty geeni voi siirtyä luonnossa villeinä kasvaviin kasvikantoihin. Aina pölytyksen tapahtuessa geenejä kulkeutuu viljelyskasveista rikkakasveihin , mutta jos rikkakasvi ei ole viljelyskasvilajille läheistä sukua, geenit eivät ehkä periydy sen jälkeläisiin.

Eräät tutkijat, kuten kasviekologi Allison Snow, uskovat silti, että lopulta jotkin rikkakasvit saavat muuntogeenisistä kasveista edullisia geenejä, niin että niistä kehittyy "superrikkaruohoja". Jos muuntogeenejä siirtyisikin rikkaruohoihin, ne eivät saisi niistä välttämättä etua, koska "kasvin tietyssä ympäristössä toimiva kilpailustrategia ei välttämättä toimi jossain toisessa ympäristössä".

Vuonna Yhdistyneessä kuningaskunnassa havaittiin herbisidiresistenssigeenin siirtyneen GM-rapsilta etäistä sukua olevalle luonnonvaraiselle rikkasinapille Sinapis arvensis koeviljelmänä käytetyllä pellolla. Muuntogeeninen kasvi voi itsessäänkin olla rikkakasvi: Toisaalta jos viljelyskasvi saadaan geenimuuntelun avulla tuottamaan jatkuvasti Bt-myrkkyä , tuhohyönteiset voivat helpommin kehittyä sille resistentiksi, jolloin niiden torjunta vaikeutuu.

Resistenssiongelma ei koske vain muuntogeenisten kasvien viljelyä vaan kaikkea torjunta-aineiden käyttöä maataloudessa: Kesällä Pohjois-Dakotassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin GM-rapsin karanneen laajalti tienvarsille, ja tutkijat katsoivat huolen GM-kasvien leviämisestä luontoon olevan aiheellinen.

Sagers sanoi, että satokasveista on tulossa rikkakasveja. Monsanto huomautti lausunnossaan, että tavanomaistakin rapsia oli levinnyt tienvarsille jo ennen GM-lajikkeiden tuloa. Resistentillä rapsilla ei ole kilpailuetua tienvarressa, jollei tienvarsia käsitellä sillä myrkyllä, jolle se on vastustuskykyinen.

Muunneltu perimä voi levitä muuntelematonta kasvia kasvavalle pellolle. Kontaminaatiossa muunneltu geeni sekoittuu muuntelemattomiin kasveihin tai siemeniin esimerkiksi pölytyksessä tapahtuvan risteytymisen takia. Vuonna Saksassa havaittiin, että muuntogeeninen rapsi sekoittui lähistöllä olleisiin muuntelemattomiin rapseihin. Eräät kanadalaiset luomuviljelijät ovat menettäneet oikeuden myydä tuotteitaan luomuna viljelmille levinneiden muuntogeenisten lajikkeiden takia.

Japani ja EU kielsivät riisin tuonnin Yhdysvalloista. Bayer CropScience tuomittiin maksamaan korvauksia viljelijöille.

Etelä-Euroopassa viljellään muuntogeenistä maissia, mutta GM-kasvien kehitys Euroopassa vähentyy, koska yhtiöt ovat huomanneet, ettei EU hyväksy uusia lajikkeita. Helsingin yliopiston kasvinjalostuksen dosentti, tohtori Jussi Tammisola kirjoittaa, että kasveja on voinut patentoida USA: Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutin erikoissuunnittelija, luomuviljelijä [88] Jukka Rajala on Voima -lehdessä väittänyt geenimuuntelupatenttien aiheuttavan ongelmia.

Myös muilla tavoin jalostettuja kasveja voi patentoida, joten mahdollinen ongelma ei ole niinkään geenimuuntelussa vaan patenttilainsäädännössä. Tosin Euroopassa kasvilajikkeita ei edes voi patentoida. Tämän uuden välikäden ilmaantuminen tuotantoketjuihin on aiheuttanut voimakkaita vastareaktioita esimerkiksi Intiassa.

Tuotteistettuun muuntogeeniseen lajikkeeseen voidaan siirtää myös terminaattorigeeni , mikä estää lajiketta tuottamasta toista sukupolvea omista siemenistään. Andrew Pollack väittää, että patenttijärjestelmä vaikeuttaa geenimuunneltujen organismien riippumatonta tutkimusta, koska kaikkeen tutkimukseen on saatava patentinhaltijan lupa, ja joskus patentinhaltija pidättää oikeuden valmistuneiden tutkimustulosten julkaisuun. Rapsia viljellyt kanadalainen Percy Schmeiser tuomittiin oikeudessa Monsanto -yrityksen kehittämän muuntogeenisen rapsin Roundup Ready patentin loukkaamisesta.

Ne olivat ilmeisesti levinneet Schmeiserin satoon viereiseltä pellolta tai ohiajaneesta ajoneuvosta. Raportin mukaan nykyinen keskustelu GM-kasveista Euroopassa ja Yhdysvalloissa jättää huomiotta kehitysmaiden huolet ja tarpeet kehitysmaissa, joissa kasvien säännelty viljely voisi vähentää aliravitsemusta ja nälänhätää.

Kolmannen maailman tiedeakatemiat vaativat geenitekniikan käyttämistä, koska sillä voidaan lisätä ruoantuotantoa, parantaa tuotannon tehokkuutta, tehdä entistä ravitsevampia, säilyvämpiä ja terveyttä edistävämpiä ruokia, vähentää maatalouden ympäristörasitetta ja auttaa ihmisiä tuottamaan ruokansa. Toisaalta jotkut kehitysmaiden GM-vastustajat väittävät geenimuunneltujen kasvien aiheuttavan homoseksuaalisuutta , impotenssia, AIDSia ja kaljuutta.

Äänekkäimpiä vastustajista on Vandana Shiva , joka väittää GM-tekniikan olevan testaamatonta, todistamatonta ja vaarallista, vaikka kaikki tämä on todistettavasti epätotta, kirjoittaa Stanfordin yliopiston tutkija Henry I.

Shiva ei vain vastusta geenitekniikkaa vaan väittää jopa luvun " vihreän vallankumouksen " vahingoittaneen ympäristöä. Federation of Animal Science Societes FASS katsoo, että biotekniset kasvit ja eläinruoat auttavat etenkin kehitysmaiden lasten ravitsemusta ja hyvinvointia. Kriitikot, muiden [] [] [] muassa Greenpeace -järjestö, näkevät rikkakasvimyrkyille vastustuskykyiset lajikkeet bioteknologia-alan yritysten keinona tehdä viljelijät riippuvaisiksi tuotteistaan.

Kun muuntogeeninen kasvi on vastustuskykyinen juuri tietyn yrityksen markkinoimalle torjunta-aineelle, viljelijän on pakko käyttää juuri kyseistä torjunta-ainetta hyödyntääkseen muuntogeenistä tuotetta. Vielä ja luvuilla muuntogeeniset kasvit olivat suosittu tutkimusaihe. Riskianalyysien kalleuden vuoksi suuryritystenkään ei kannata tutkia kuin muutamaa kasvia kuten maissi, soija, puuvilla ja rapsi.

Kuitenkin geenitekniikkaa voisi soveltaa kaikkiin yleisiin viljelykasveihin ja muilla aloilla samaa geenitekniikkaa käytetään jo laajasti, esimerkiksi rokotteiden ja teollisten entsyymien valmistuksessa. Myös Pohjois-Amerikassa vaatimukset ovat tiukkoja, mutta siellä uusia GM-lajikkeita hyväksytään, Euroopassa ei. Teerin ja professori Paula Elomaan mukaan koevaatimusten pitäisi olla samat GM- ja muille lajikkeille. Euroopan unioni keskeytti lupien myöntämisen muuntogeenisille tuotteille vuonna Sen mukaisesti on EU: Muihin tarkoituksiin kuin markkinoille esimerkiksi tutkimukseen on EU: Euroopan maista muuntogeenisiä kasveja maissia on viljelty vähän Portugalissa , Ranskassa ja Saksassa.

Espanjassa muuntogeenistä maissia istutetaan noin sata tuhatta hehtaaria vuodessa eläinten rehuksi. Vuoden alkuun mennessä muuntogeenisiä osia on löytynyt Suomessa vain joistakin pohjoisamerikkalaisista proteiinijauhevalmisteista. Euroopan unionin säännösten mukaan geenimuunneltuja organismeja sisältävien tuotteiden pakkauksissa ja mainoksissa on luettava: Geenimuuntelun merkitsemiselle ei siksi AAAS: Tieteen perusteella geenimuuntelu on turvallista, ja merkintöjä vaativien motiivina ovatkin pelko "luonnottomuudesta" ja halu saada kilpailuetua siitä, että merkinnät pelottaisivat kuluttajia.

GMO-tuotteita haluavat eivät enää pysty ostamaan niitä. Euroopan torjuva suhtautuminen muuntogeenisiin elintarvikkeisiin on ollut yksi syistä siihen, että jotkin Afrikan maat ovat suhtautuneet kielteisesti muuntogeeniseen ruoka-apuun. Sambia ei ottanut vuonna vastaan Yhdysvaltain tarjoamaa maissia, josta osa oli muuntogeenistä.

Tärkeimmiksi kieltäytymisen syiksi ilmoitettiin epävarmuus tuotteiden turvallisuudesta ihmisravinnoksi sekä pelko kontaminaatiosta , joka olisi väitetysti saattanut johtaa siihen, että EY-maat olisivat torjuneet tuontielintarvikkeet Sambiasta. Samana vuonna Zimbabwe hyväksyi muuntogeenisen maissin vastaanottamisen sillä ehdolla, että se jauhettaisiin heti kontaminaation välttämiseksi. Maailman ruokaohjelman mukaan muuntogeenisten elintarvikkeiden rajaaminen ruoka-avun ulkopuolelle aiheuttaisi viivästyksiä.

Ne katsoivat de facto -keskeytyksen GM-tuotteiden hyväksymisessä jatkuneen edelleen. Ne pitivät myös eräiden yksittäisten jäsenmaiden Itävalta , Ranska , Saksa , Kreikka , Italia , Luxemburg ja Yhdistynyt kuningaskunta asettamia rajoituksia Maailman kauppajärjestön sääntöjen vastaisena. Vastatoimia halusivat myös monet amerikkalaiset yritykset, jotka pitivät EU: Euroopan-markkinoille myyneet tuottajat valitsivat mieluummin GM-vapaasta Pohjois-Brasiliasta kuin Yhdysvalloista peräisin olevia soijapapuja raaka-aineekseen.

Vuonna Ylä-Itävalta halusi julistautua geenimuunnelluista organismeista vapaaksi alueeksi suojellakseen viljelyskasveja ja luonnonvaraisia eliöitä kontaminaatiolta. Euroopan komissio teki päätöksen, jonka mukaan Ylä-Itävalta ei voi poiketa EU: Komissio huomautti, ettei Itävalta ollut tuonut esiin uutta tutkimusta, joka tukisi sellaista päätöstä.

Alankomaat teki vuonna aloitteen, jonka mukaan jäsenmaiden pitäisi itse saada päättää GMO-vapaiden alueiden perustamisesta. Eviran kotisivujen ilmoituksen mukaan Suomen markkinoilla ei ole muuntogeenisiä ainesosia sisältäviä elintarvikkeita Suomen laki ei velvoita kertomaan muuntogeenistä raaka-ainetta, mikäli tuote ei sisällä jälkiä geenimuuntelusta, eli esimerkiksi GM-rehua syöneen lehmän maidon tai jauhelihan pakkausselosteessa ei geenimuuntelusta tarvitse kertoa.

Lihatuotteeseen sen voi lisätä, jos eläintä ei ole ruokittu geenimuunnellulla rehulla. Merkintää ei Eviran mukaan saa käyttää tuotteissa, jotka eivät edes voisi sisältää geenimuunneltuja ainesosia. Suomessa on tutkittu muun muassa Pito -perunalajikkeen geenimuuntelua perunaruton kestäväksi.

Ruton torjuntaan käytetään nykyisin paljon kasvinsuojeluaineita, ja mikäli hankkeessa onnistutaan, voitaisiin torjunta-aineiden käyttöä vähentää merkittävästi. Suomessa on kehitetty myös runsaasti tärkkelystä tuottavaa perunaa paperiteollisuuden valkaisuaineen raaka-aineeksi. Euroopan unionilta haetaan lupaa tämän lajikkeen viljelyyn. Hallitus valmistelee sen viljelemistä varten myös lakiesitystä.

Aikomuksena on perustaa rekisteri, josta kuka tahansa näkee, missä muuntogeenistä perunaa viljellään. Yli riippumatonta tiedejärjestöä on todennut, että GMO-ruoat ovat yhtä terveellisiä tai terveellisempiä kuin perinteiset tai luomuruoat. Yhdysvaltain tieteenedistämisjärjestö AAAS toteaa, että GMO-vastustukselle ei ole tieteellistä perustaa, vaan vastustus johtuu "luonnottomuus"-ominaisuudesta. National Academy of Sciences , British Royal Society ja kaikki muutkin arvostetut järjestöt, jotka ovat samaa todistusaineistoa tutkineet, ovat todenneet GM-kasveista saadun ruoan yhtä turvalliseksi kuin perinteisesti jalostetun.

GM-kasvit ovat kaikkein testatuimpia, eikä yksikään väite niiden haitoista ole kestänyt tieteellistä tarkastelua. Geenimuuntelua puoltavaa tutkimusta on kuitenkin kritisoitu siitä, että tutkimus on vuoteen asti ollut mahdollista vain siementuottajien hyväksynnällä johtuen siementen patenteista, mikä aiheuttaa kysymyksiä tutkimuksen puolueettomuudesta [11].

Toimittaja Keith Kloorin mukaan GM-vastustus johtuu siitä, että monen ihmisen maailmankuva vaatii GM-kasvien olevan vaarallisia, ja siksi he eivät kykene ottamaan vastaan tieteellisiä tosiasioita aiheesta. Hän sanoi olleensa "täysin väärässä" ja myönsi vandalisoineensa GMO-koeviljelmiä sekä kirjoittaneensa The Guardianiin , New Statesmaniin ja muihin lehtiin GM-vastaisia artikkeleita lukematta kai yhtäkään tieteellistä artikkelia aiheesta.

Lynas myös arvosteli Greenpeacea ja muita aiempia järjestöjään siitä, että nämä sivuuttivat täysin tieteelliset tosiasiat organismien turvallisuudesta. Nature Biotechnology -lehden päätoimittajien mukaan todisteet GM-elintarvikkeiden turvallisuudesta eivät riitä, koska aina joskus jossain julkaistaan virheellinen tutkimus geenimuuntelun "haitoista" ja tällöin aktivistit ja kritiikittömän sensaatiohakuinen media rummuttuvat sitä.

Lisäksi keskustelussa keskitytään geenitekniikkaan, vaikka jalostusmenetelmän sijasta yksittäisten lajikkeiden ominaisuudet ovat olennaisia. Siksi geenitekniikka saavuttaa laajan hyväksynnän ehkä vasta vähitellen, kun yhä useampi GM-tuote osoittautuu tarpeelliseksi. Esimerkiksi papaija olisi luultavasti jo kadonnut Havaijilta ilman geenitekniikkaa, koska sitä vaivasi virus.

Euroopassa erityisesti Ranskassa , Saksassa , Sveitsissä ja Britanniassa 80 akateemisten tai valtiollisten tutkimusinstituuttien lähinnä GM-lajikkeiden turvallisuutta tutkivaa koeviljelmää on tuhottu. Joissain tapauksissa on myös käytetty väkivaltaa ihmisiä tai muuta omaisuutta vastaan sekä uhkailtu.

Eräälle tuhotulle viljelmälle jätettiin tieteenvastainen juliste: Maan vapautusrintama , Greenpeace ja muut ovat vandalisoineet GMO-tutkimusta ympäri maailmaa. Joulukuussa geenimuuntelun vastustajat polttivat Michiganin valtionyliopiston biotekniikkalaboratorion.

Tämä tuhosi vuosien työn ja   euron arvosta kiinteistöjä. Vuonna Greenpeace maksoi korvaukset, kun sen jäsenet murtautuivat australialaisen tiedejärjestön tiloihin ja tuhosivat matalaglykokeenisen vehnäviljelmän, jonka oli tarkoitus auttaa diabeteksesta kärsiviä ihmisiä.

Vuonna vandalisoitiin kansainvälisen riisintutkimusinstituutin kultaisen riisin koeviljelmä juuri ennen kuin kokeen piti valmistua. Entinen GMO-vastustaja Mark Lynas raportoi Slate -lehdessä, että mielenosoituksesta karkasi äärivasemmistolaisen KMP-ryhmän johtama aktivistijoukko tuhoamaan viljelmiä toisten mielenosoittajien tyrmistykseksi.

Greenpeacen perustaja ja ex-puheenjohtaja tri Patrick Moore syyttää Greenpeacea rikoksista ihmisyyttä vastaan , koska sen ja muiden geenimuunteluvastustus on johtanut 8 miljoonan lapsen sokeutumiseen ja kuolemaan A-vitamiinin puutteessa, vaikka tämä olisi voitu estää.

Greenpeacen johtaja puolustautui todistamattomalla väitteellä geenimuuntelun vaaroista. Osmo Soininvaara kertoo, että hänen ministerikautensa ainoa tilanne, johon piti hankkia turvamiehet paikalle, oli hänen järjestämänsä avoin seminaari geenimuuntelusta.

Soininvaaran mukaan tämä kuvaa kysymyksen tulehtuneisuutta. Directorate-General for Research and Innovation. Genetics , , Meeting the Needs of the Poor   "Currently available transgenic crops and foods derived from them have been judged safe to eat and the methods used to test their safety have been deemed appropriate.

These foods have been assessed for increased risks to human health by several national regulatory authorities inter alia, Argentina, Brazil, Canada, China, the United Kingdom and the United States using their national food safety procedures ICSU. To date no verifiable untoward toxic or nutritionally deleterious effects resulting from the consumption of foods derived from genetically modified crops have been discovered anywhere in the world GM Science Review Panel.

Many millions of people have consumed foods derived from GM plants - mainly maize, soybean and oilseed rape - without any observed adverse effects ICSU. Food and Agriculture Organization of the United Nations. A golden opportunity, squandered Trends in Biotechnology. Perspectives of gatekeepers in the Kenyan food industry towards genetically modified food Food Policy.

Journal of Agricultural and Food Industrial Organization , , 2. Report 2 of the Council on Science and Public Health: Labeling of Bioengineered Foods pdf Safety of Genetically Engineered Foods:

0 thoughts on “Wiki suomi keskustelu

Leave a Comment